Hobart glasdiskmaskiner

 

Jag ser framemot en trevlig kväll på restaurang i goda vänners lag. Vi välkomnas till en trivsam lokal med vacker dukning och levande ljus. Allt ser mycket charmigt ut. Jag anar redan att en utsökt kväll väntar oss. Vi tittar igenom vinlistan och bestämmer oss för ett gott rött vin. Just som vi ska beställa ser jag att vinglasen är fulla av mjölkvita fläckar och ränder. Känslan av charm får sig en rejäl törn och istället infinner sig en bitter bismak. Det goda vinet känns inte längre så lockande och jag börjar tvivla på renligheten överlag. Till och med servitörens leende känns plötsligt lite falskt. Varför valde vi denna restaurang? Jag har bara lust att lämna bordet och gå. Det blir i alla fall inget vin till maten.

Med en riktig glasdiskmaskin skapar man rätt förutsättningar för att behålla sina glas rena och i bra skick. Faktum är att de ska sköljas vid lägre temperatur (norm DIN 10511) än andra typer av diskgods men det krävs också rätt kemi. Med en standard underbänkdiskmaskin värms diskvattnet upp till högre temperatur vilket gör att kalk och mineraler binds mer. Att diska glas med tallrikar, bestick, kastruller etc. är verkligen icke att rekommendera eftersom andra diskgods behöver starkare kemikalier. Nackdelen är dessutom att man då också diskar allt med samma vatten. Till exempel diskar vissa sina glas med fetthaltiga såser såsom bearnaisesås. Inte konstigt att glasen är solkiga med många fläckar kvar.

Använder man fackindelade lutande glaskorgar minskar man risken för extra poleringsbehov. Att torka glas för hand är mycket tidskrävande och kostsamt.

För bästa resultat krävs att glasdiskmaskinen anslutes till mjukt vatten. Är inte vattenhårdheten tillräckligt låg behövs även ett omvänt osmosfilter. Den filtrerar vattnet extremt effektivt så att i princip enbart H2O finns kvar, vilket resulterar i renare glas samt lägre disk och torkmedels åtgång. Dessutom förbättras maskinens hygien och slitaget i diskmaskinen minskas.

Varmvattensköljning är en fördel för vinglas medan kallvattensköljning är mer anpassad för ölglas.

Att skölja ölglas med kallvatten gör att man kan använda dem på en gång efter diskningen - en stor vinst när man har hög omsättning av ölglas i baren.

Hobart har testat diskmaskinerna med omkopplingsbar kall sköljfunktion och kan intyga att även vid aktiverad kallsköljning uppnår diskmaskinen det hygieniska resultatet enligt europeisk standard DIN SPEC 10534